tiistai 18. helmikuuta 2014

Oppilaiden arvokeskustelu kännyköitä käyttäen

Hiihtoloman alla koulumme teemaviikolla lupasin pitää oppilaille arvokeskustelutunnit, joissa siis mietimme oppilaiden kanssa, mitkä asiat ja arvot ovat tärkeitä Riihiksen toiminnassa. Tässä lyhyt kuvaus siitä, miten toteutin tunnin. Käytin ensimmäistä kertaa Socrativea oppilaiden kanssa ja

Mitä arvot tarkoittaa?

Aloitimme miettimällä, mitä arvot tarkoittavat. Oli mielenkiintoista huomata, että oppilailla sana arvo liittyi helposti arvoasemaan tai ihmisarvoon. Toiset ajattelivat arvoja periaatteina, jotka ohjaavat toimintaa. Huomasimme, että aika vaikeasta käsitteestä on kyse. 
 

Lämmittelykysely Socrativella

Kun pääsimme jonkinlaiseen yhteiseen käsitykseen, jatkoimme lämmittelemällä www.socrative.com<http://www.socrative.com>  ohjelmaan tekemälläni pikakysymyksillä:
1.Kirjoita ensimmäinen asia, joka tulee mieleesi, joka on parasta Riihenmäessä.
 
Oppilaat pääsivät ohjelmaan kännyköillä tuolta sivulta ja minä kerroin heille huoneen numeron, joka avasi tekemäni kyselyn. Tulokset tulivat tykillä reaaliaikaisesti näkyviin. Näistä keskustelimme, onko näistä jotkut asiat sellaisia, joita voisi pitää tällaisina ylätason arvoina, kun tasa-arvo, innostus jne.
 
2. Kirjoita yksi asia, jonka haluaisit muuttaa Riihiksessä.Toinen kysymys oli: kirjoita yksi asia, jonka haluaisit muuttaa. Ja taas pohdimme, miten omalla toiminnallamme voimme vaikuttaa näihin. Esim. kouluruoan kohdalla ei auta, että haukun ja kiroilen ruokajonossa, vaan oikea tapa on antaa asiallista palautetta siitä, mikä vika tietyssä ruoassa oli.

Arvokysely Google-kyselylomakkeella

Sen jälkeen oppilaat edelleen omilla puhelimillaan pääsivät WIlman etusivulle laittamani tiedotteen linkistä Google-lomakkeelle tekemääni arvokyselyyn, johon siis vastasivat.
 
Tässä tuo kyselyn johdanto ja kysymys:
"Nyt sinulla on mahdollisuus olla mukana luomassa Riihenmäen koulun arvoja. Tämä kysely on osa kevään 2014 aikana käytävää arvokeskustelua, johon haluamme mukaan kaikki riihenmäkeläiset, oppilaat, huoltajat ja henkilökunnan, siis juuri sinut. Arvot kertovat, mitkä asiat ovat Riihenmäen koulun toiminnassa tärkeitä: mitkä ovat niitä luovuttamattomia periaatteita, toiminnan johtotähtiä, joista muodostuu Riihenmäen henki.
Toivon, että käytät pienen hetken ja kirjoitat perusmuodossa sanoja (esim. ilo, luottamus, kannustus jne.), jotka mielestäsi kuvaavat Riihenmäen henkeä. Erota sanat pilkulla.
Tämän kyselyn sanoista muodostetaan sanapilvi, jossa eniten mainintoja saaneet sanat nousevat esiin. Sama kysely tehdään sekä oppilaille, huoltajille että henkilökunnalle. Jokaisen ryhmän sanoista muodostetaan oma sanapilvi ja niiden pohjalta keskustellaan ja muotoillaan koko koulun yhteiset arvot. Tätä arvokeskustelua ja sen etenemistä voit seurata Riihiksen rehtorin blogista.
Vastaa alla olevaan kenttään: Mitkä asiat, arvot, ovat tärkeitä Riihenmäen koulun toiminnassa?"
 

Tulokset Wordle-sanapilveen

Kun tulokset tulivat lomakkeelle, kopioin ne kaikki tekstit ja siirsin http://www.wordle.net/ sovellukseen. Tämä ohjelma tekee sanapilven, jossa ne sanat tulevat suurimmalla, jotka on tekstissä mainittu useimmin. Tämä on nopea tapa saada ”tutkimustulos” Tarkastelimme rinnakkain vanhempien vastaavan kyselyn ja oppilaiden kyselyn pilviä. Ja aika samansuuntaisia olivat nuo vastaukset.



Tämän jälkeen on siis keväällä aika keskustella, mitä nuo arvot tarkoittavat käytännössä meidän koulun toiminnassa.
 

 
 

Yhteydet toimivat yllättävän hyvin

Tunnit toimivat yllättävän hyvin. Olin luonut kouluun paikallisen langattoman verkon ja lisäksi minulla oli oma iPad, jonka kautta osa sai yhteyden. Parhaimmillaan 40 oppilaasta 39 pääsi samaan aikaan tuonne Socrativeen. Ne, jotka eivät päässeet nettiin omalla puhelimellaan saivat käyttää luokan konetta tai minun iPadia.
 

Kännykällä jokainen pääsi sanomaan mielipiteensä

Kokemuksen perusteella voin sanoa, että 40 oppilaan kuuleminen onnistui tällä tavalla hämmästyttävän hyvin. Kyselyyn tuli 6 oppitunnin aikana yhteensä 252. Ja tuloksetkin kertovat omaa kieltään.

Vielä kun saan nuo pilvet sellaiseen muotoon, että saan ne tänne blogiin lisättyä, niin pääset sinäkin toteamaan upean tuloksen! Turha pistää pystyyn työryhmiä miettimään hienoja lauseita, kun yhteisön jokainen jäsen pääsee vaikuttamaan! Silloin tuloskin kertoo yhteisöstä!